woensdag 16 mei 2012

Het staand rokje

Als ondergetekende niet kan slapen, dan eindigt dat vrijwel altijd productief.
Zo ook afgelopen nacht.

K. is vrolijk en vijf, een bijzonder gewaardeerde combinatie. Ik beloofde K. al een tijdje een rokje, maar kwam er pas maandag toe haar de stof te  laten kiezen. Zonder mijn rok ooit gezien te hebben, wees ze behoorlijk overtuigd naar dat kleine hokje op de Vermiljoen-site. 'Kiko' van Petit Pan, zo luidde het verdict. 'En het moet zwieren, en ook wel een beetje prinsessig zijn.'

Daarnet wandelde ik richting K's huis, om ergens halverwege te horen dat K. bij haar uit spelen ging vanmiddag. De 'on poep'-foto's heeft U zodoende nog te goed.Een staand rokje? Ik hoor U nogal peinzen. Ik bespaar U - en mijzelf - de vragende blik en verwijs graag door naar onderstaande foto.


Het moest 'prinsessig', remember? Wat is er nu prinsessiger dan een onderrok in tule? Roze tule zou een correct antwoord kunnen zijn, maar laat ons K.'s roze gekte wat binnen de perken houden, graag.


Geen elastiek in de taille was een bijkomende eis, dus ging ik voor een heupband in tricot.

En hoe dat staand rokje er nu uit ziet? Tule zou het worden dus, maar dat strijkt niet zo gemakkelijk. Ik ging na enig overleg voor een aparte onderrok, die -gezien de snelheid waarmee bovenstaand rokje klaar was- vast nog onder toekomstige/reeds bestaande rokjes kan passen.


Ik kocht witte tule bij Artevelde op de Vrijdagsmarkt, gebruikte een dun wit katoentje om een tailleband te maken. Brede (zachte, denk aan K.'s teer velleken) velcro maakt dat ze hem zelf kan aan doen, en nog'n tijdje zal kunnen dragen bovendien.

Ik zette om de 5cm een plooi in de 4 lagen tule, en zorgde ook voor een plooi op het einde naar buiten, zodanig dat die kriebelrand niet tegen haar billen aan zit.  Volgende keer ga ik de eerste twee lagen tule nepen geven op 5-10-15-... cm, en de andere twee lagen op 2,5-7,5-12,5-... cm, kwestie van nog wat meer volume te creëren.

Mocht U dat interesseren, ik wil dat gerust wat uitgebreider uit de doeken doen, geef in dat geval maar een gil.

En nu wachten tot K. naar huis komt.

5 opmerkingen:

 1. oooh Ik wil 1 bestellen, ik hou van zo een band!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef ne gil! Ik wil ook wel een tuleonderrokske maken voor mijn petekind, maar zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen! Alleszins heel schoon, K. gaat er héél blij mee zijn denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou dit graag maken als onderrok voor onder het communiekleedje van mijn dochter?
   zouden jullie me kunnen helpen aub?

   Verwijderen
 3. Wauw!!! Awel ja, ik zou ook wel willen gillen ;-) Is die tailleband dan wel met een rek?
  "Ik gebruikte een dun wit katoentje om een tailleband te maken"
  Hoe doe je dat?
  En is het een onderrokje van 4 lagen tule op elkaar?
  Wow, amai, chique dinges!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Is zonder rek, mijn excuus als ik U nu teleurstel.
   En idd, 4 laagjes tule. Ik maak werk van een uitleg, spaart uw stem dus maar, ge moet niet gillen.

   Verwijderen