vrijdag 2 maart 2012

Sieselaajn legt uit: Gehaakte Strik.

Zoals beloofd, den uitleg. U moet mij de foto-kwaliteit alweer vergeven, 3 locaties, weetUnogwel?

Maar kijk, beter zo dan niet, dus hier gaan we.

Nodig? Een schaar, wol, de passende haakpen, een stompe stopnaald.

Je start met een ketting van lossen, die 2 x de lengte hebben als de gewenste breedte van de strik.
Wil je dus een strik van 5 cm breed, dan haak je een ketting van 10 cm lang. Zorg dat je aan het begin van je ketting minstens 10cm draad overhoudt.


Vervolgens haak je vasten tot je de gewenste hoogte van je strik, in mijn geval waren dat 8 rijtjes. Maar ik ging dan ook voor een grote strik. Voor het haken van vasten kijk je best even bij Miek, die heel netjes uitleg geeft over de verschillende steken.
Eens je de rechthoek klaar hebt, hecht je af en hou je eveneens een draad van 10 cm over. Leg de twee smalste zijden van de rechthoek tegen elkaar aan en hecht aaneen zoals op de twee foto's hieronder.Vervolgens kom je aan de andere zijde, je knoopt de twee draden aaneen en knipt af op ongeveer 0,5 cm.Je hebt nu een soort van brede koker, schik die zoals hieronder. De naad van je haakwerk moet mooi in het midden zitten. Je nijpt de bovenste laag dus wat samen, de randen naar onderen.


Vervolgens vouw je de randen van de het onderste gedeelte over de eerste neep, en dit geheel bevestig je door middel van een draad.
Draai om, je ziet nu dit.


Voor het dwarsbandje haak je een ketting, je kijkt hierbij dat de lengte mooi rond de strik komt zonder dat het geheel teveel wordt samengenepen, het moet er mooi uitzien. Voorzie een overlap.


Afhankelijk van je smaak en goesting haak je een aantal rijtjes die de breedte van het lintje bepalen. Hecht af en hou opnieuw een stuk draad over.


Leg de strik in het midden van het dwarsstukje en vouw het lintje eromheen.


Bevestig met behulp van de stukjes draad die je overhield aan het begin en het einde van het dwarsstukje.


Knoop, knip de eindjes af, draai om en wees trots!

Klaar!
Deze strik is vrij groot, ongeveer net zo groot als op de foto, het nam 25 min tijd in beslag. Hoe kleiner Uw strik en hoe meer U oefent, hoe vlotter het gaat! Laat het me zeker weten als U variaties maakt. Deze strik ging bijvoorbeeld op het kussen, maar ik heb er ook al op broche-naaldjes gezet om een gewone t-shirt iets extra te geven.

Á Bientôt,

Sieselaajn.

1 opmerking:

  1. Heel duidelijke uitleg dus al direct eentje uitgeprobeerd. Dat ging prima ! Dus bedankt voor je uitleg !
    'n vrolijke groet,
    sneksniltje

    BeantwoordenVerwijderen